Kaos GL

Kaos GL Derneği Sizi Çağırıyor!

Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği, 15 Temmuz 2005 tarihinde tüzel kişilik kazandı.

Kaos GL Derneği Sizi Çağırıyor!

Kaos GL , 1994’ün Temmuz ayında Türkiyeli eşcinsellerin bir araya gelerek, maruz bırakıldıkları ayrımcılığa karşı mücadele ederek özgürleşmek amacıyla Ankara’da kurulmuş, eşcinsellerin kurtuluşunun heteroseksüelleri de özgürleştireceği fikrini şiar edinmiş bir örgüttür.

Kaos GL grubu kurulduğundan itibaren Kaos GL dergisini çıkarmaktadır. Eylül 2000 tarihinden beri de Kaos Kültür Merkezi’nde kültürel etkinlikler, toplantılar, film gösterimleri düzenlemekte olup ilk LGBT kütüphanesini de oluşturmuştur. Ayrıca sosyal hizmetlerden psikolojiye, hukuktan mülteci alanına kadar bir çok konuda danışmanlık ve hizmet vermektedir. 2006 yılından beri Ululararası Homofobi Karşıtı Buluşmayı organize eden Kaos GL Balkan, Kafkas ve Orta doğu ülkelerinde çalışma yürüten yerel homofobi karşıtı örgütlerin tecrübe paylaşımı ve bir arada mücadele çatısı Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ çalışmasının da  Kurucusu ve örgütleyicisidir.

1994’ün yazında İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara Şubesi’nde bir Gey ve Lezbiyen Hakları Komisyonu oluşturulmuştu. Bu komisyonda çalışmalar yürüten eşcinsel aktivistler sonradan Kaos GL’nin oluşmasına katkıda bulundular. 20 Eylül 1994 tarihinde Kaos GL Dergisi’nin ilk sayısı yayınlandı.

Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos GL) dernekleşmek için resmi başvuruda bulundu ve 15 Temmuz 2005 tarihinde tüzel kişilik kazandı. Ancak Ankara Valiliği "4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 56. Maddesinde yer alan "Hukuka ve ahlaka aykırı dernek kurulamaz" hükmüne dayanarak derneğin tüzüğünün ve isminin ahlaka aykırı olduğu gerekçesiyle kapatılması için Cumhuriyet Savcılığına başvurdu. Valiliğin başvurusunu inceleyen Basın Savcısı ise dava açılmasına gerek görmedi, böylelikle Kaos GL Türkiye’de tüzel kişilik kazanan ilk LGBT derneği oldu.